fbpx

כמה אנשים כדאי לראיין בכתיבת ביוגרפיה, וחשיבות "איש הקשר"

איך הכל מתחיל?

הכל מתחיל בפנייה אלי במייל, באמצעות "צור קשר" או בטלפון ישיר אלי, שבה מתעניינים בפרטים ראשוניים, כגון תוך כמה זמן אפשר להוציא ספר, עם מי אני אמור להיפגש, כמה עותקים אפשר להדפיס ועוד. בהזדמנות זו יש אנשים המספרים לי מה מביא אותם לרצות לכתוב סיפור חיים או ספר אחר. השיחה מסתיימת ברוב המקרים בקביעת מועד לפגישה ראשונית, בלתי מחייבת.

פגישה זו ביני ובין המתעניין תיערך לרוב בבית נשוא הסיפור. אני מגיע עם תיק הדוגמאות שלי, שותה כוס מים או קפה (שחור, שני סוכר…), שואל שאלות רקע, מציג מעט מתוך מאות הספרים שכתבתי בעשרים שנות עיסוקי בתחום, ומציע אפשרויות ועלויות לעבודה משותפת. ברור שפגישת היכרות זו מתקיימת ללא תשלום או התחייבות, ובכל מקום בארץ ובמועד שנקבע בינינו. במאמרים אחרים קיים פרוט של אפשרויות ושלבי העבודה איתי.

מי אני

לפני שאפרט בנושאים אלו, אציג את עצמי. שמי מוטי מרגלית, ויש לי שלושה ילדים ושלוש נכדות. נולדתי (מזמן) בחיפה, וילדותי עברה בעיר אילת. לאחר שרות בחיל האוויר ובשריון (והרבה שנות מילואים והתנדבויות), למדתי חינוך מיוחד והייתי מורה לנוער אוטיסטי בבי"ח פסיכיאטרי. לאחר זמן לא רב, מוניתי למדריך ארצי ליישומי מחשב במשרד החינוך, והדרכתי מורים, גננות, מפקחים ומנהלים בכל הארץ ביישומי מחשב בהוראה. במהלך השנים סיימתי לימודי תואר ראשון ושני בחינוך. לאחר שיצאתי לפנסיה מוקדמת, פתחתי את חברת "דוקו – כתיבת ביוגרפיות וספרי הנצחה", שבה עובדים כיום כעשרה עובדים במזכירות, הפקה, עריכה וגרפיקה (את מלאכת הדפוס אנו מוציאים לגורם חיצוני, תמיד בפיקוח הדוק שלי). אני גר במבשרת ציון, אך נוסע לכל מקום בארץ, מאילת ועד לצפון הרחוק, כמו קריית שמונה ונהריה.

את מי חשוב לראיין?

בפגישתי הראשונה עם מתעניין, עולות שאלות רבות. השאלות שחוזרות על עצמן הן: "האם לעשות ספר רק לאחד מבני הזוג (הבעל או האישה), או לשניהם?", וכן: "האם כדאי שתראיין גם את הילדים וקרובי משפחה נוספים?" אני עונה בשאלה נגדית: "למי מיועד הספר שאותו אתם מעוניינים לכתוב בסיועי?" בלא מעט פעמים התשובה היא: "לילדים, לנכדים ולקרובי משפחתי. אני לא זכיתי לדעת מספיק על הוריי, ולכן…". במקרה כזה, אני ממליץ שהספר יכיל שלושה חלקים, שלא בהכרח שווים באורכם: סיפורו של הבעל, סיפורה של האישה, וסיפורם המשותף. אם מחליטים שזה המתכון הנכון למשפחה, אני מראיין כל אחד מבני הזוג לחוד: כשעה עד שעה וחצי בשבוע את אחד מבני הזוג, ומייד בסיום ראיון זה – את השני. גם לגבי החלקים המשותפים, כגון נישואין וגידול ילדים, אני מעדיף לשמוע את שני הצדדים, כל אחד לחוד. לא פעם הגבר זוכר דברים אחרים ונוספים שאשתו זוכרת אותם אחרת, ולא פעם המצב הפוך – בת הזוג נזכרת בפרטים רבים.

אינני ממליץ לראיין יותר מדי אנשים, ואם מחליטים שגם הילדים יספרו את החלק שלהם, אני מראיין ככל האפשר את כל הילדים (כולל את אלו שלא גרים בארץ), בפגישה, בשיחת טלפון או בזום של כשעה עד שעתיים. מובן שככל שאראיין יותר קרובים וחברים הביוגרפיה תהיה מקיפה יותר, אך לכל דבר יש גם עלויות, ויש לחשוב היטב אם יש סיבה חשובה להגדיל את ההוצאות בכתיבת סיפור חיים. רק אם המשפחה מבקשת זאת, וזאת מסיבות שונות, אני מראיין גם חברים וקרובי משפחה אחרים, קרובים או רחוקים.

מיהו איש הקשר, ומדוע הוא נחוץ?

אחת הבקשות שלי לפני תחילת עבודה עם יותר ממרואיין אחד, היא לקבוע "איש קשר". זאת בשל ניסיון העבר: לפני שנים כתבתי ספר עבור אח ואחות מבוגרים, שרצו לספר בעיקר על הוריהם וילדותם. הכל הלך למישרין, עד שהגענו לנושא עיצוב וגרפיקה: כאן נכנסו לתמונה הגיס והגיסה, ולכל אחד ואחת הייתה דעה משלו בלא מעט נושאים, בהם גודל אותיות רצוי, מספר תמונות ומיקומן, מראה הכריכה ועוד. ממני ביקשו להכריע בסוגיה מה יותר "יפה" או "נכון". מאז, אני מבקש שם של אדם אחד עימו אהיה בקשר. אין זה אומר שאדם זה מחליט בכל נושא. תפקיד איש הקשר הוא להיות איתי בקשר, לקבל ממני טיוטות, הערות ובקשות, ולמסור לי מה המשפחה החליטה בכל סוגיה, לאחר התייעצות עם שאר הגורמים הרלוונטיים. יש המעדיפים למנות איש קשר צעיר יותר, שהבנתו הטכנולוגית סבירה, כדי שיוכל לקבל ולשלוח חומרים ממני ואלי במייל (או בג'מבו מייל).

עוד על כתיבת סיפור חיים, ספר משפחה או "שבט" ואפשרויות (רבות) נוספות, אפשר לשמוע בשיחת טלפון ישירה איתי. כל שאתם מתבקשים לעשות זה להתקשר עכשיו, נדבר וניפגש ללא כל התחייבות או תשלום.

כל שנותר לכם הוא להרים טלפון עכשיו:

מוטי מרגלית,

נייד: 0523-523-833

או לשלוח מייל: motimar@gmail.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן